Oldalak

2013. április 30., kedd

Leállt az összes PESA Szegeden - II. rész

Ahogyan azt már tegnap megírtuk, leállt az összes szegedi PESA villamos. Sorozatunk második részében a leállást követő felfordulásról lesz szó.

Csak Tátrák járnak a 2-esen is. Fotó: Érsek Ferenc.
Délután megérkeztek a lengyelországi gyártó szakemberei, hogy a hibát elhárítsák, és szoftverfrissítést hajtsanak végre - mondta Tóth István Tibor. Ezt követően a leállított kilenc járműnek 1000 próbakilométert kell megtennie. Ez idő alatt azt vizsgálják, hogy a hibát sikerült-e elhárítani. A tervek szerint május 6-án indulhat újra a PESA-flotta - tette hozzá - írja a HVG.hu.

Tóth István Tibor ügyvezető tájékoztatása szerint a folyamatos meghibásodások - közöttük fékhibák - miatt elővigyázatosságból hoztak ilyen súlyos döntést. Az ügyvezető elmondta, az üzembe helyezés óta Szegeden tartózkodó lengyel szervizcsapat nem boldogult a hibákkal, ezért a lengyelországi gyárból vártak szakembereket. Amíg a hiba fennáll, addig a régi Tatrák szállítják az utasokat.

Ha az összes nap mint nap közlekedő szegedi villamost megtöltenénk emberekkel, összesen 5734 főre lenne szükségünk. Ekkora kapacitás szükséges az öt szegedi villamosvonal kiadásához. Viszont ha ebből kivonjuk a most kiesett PESA-kat, akkor már csak 3853 fős villamoskapacitás marad. Amíg meg nem oldódik a probléma, nagy zsúfoltságra kell számítani városszerte a villamosokon.