Oldalak

2014. március 19., szerda

Villamos a nagykörúton, Újszegeden és Dorozsmán. 16 ötlet a szegedi villamoshálózat bővítésére

Szegeden utoljára 2012-ben adtak át új villamosvonalat, így 62 év után újra bővült a város villamosvonal hálózata. A kérdés az, mit várhatunk a 2 éve átadott 2-es villamos után? Milyen projektekkel érdemes számolni?

Cikksorozatunk első részeként összeszedtünk pár lehetséges, illetve pár kicsit "elvetemültebb" ötletet és tervet a város villamoshálózatának bővítésére. A tervek nagy része nem hivatalos, és tényleg van pár, ami valószínűleg sosem fog megvalósulni - szerencsére.

Interaktív térkép


Térképükön narancssárga, vastagabb vonal jelöli az 1-es és 2-es vonalat, illetve vékonyabb az összes hozzátartozó ötletet, beleértve a hódmezővásárhelyi és makói tram-train vonalakat is. Zölddel hasonló módon a 3-as, 3F és 4-es vonalakat, míg kékkel a jelenlegi vonalhálózattól független terveinket ábrázoltuk.

A teljes méretben való megtekintéshez kattintson a térkép jobb felső sarkában található gombra.


1-es villamos


Az 1-es villamos Szeged első villamosvonala volt. Kisebb módosításoktól eltekintve jelenlegi formájában 104 éve létezik, s mindig is a város fővonala volt, egészen 2012-ig. Ekkor ugyanis gerincvonali szerepétől megfosztotta a 2012. március. 3-án átadott 2-es villamos, amely csúcsidőben 7-8 percenként indul, egy átlagos hétköznapon 123-szor.

Hódmezővásárhelyre naponta 80 pár busz közlekedik, 15 ezer utassal. Hétköznapokon 6 és 8 óra között a legkisebb követési idő 2, míg a legnagyobb 20 perc, a menetidő pedig átlagosan 30-40 perc. Vonat óránként indul mindkét irányba, 37 perces menetidővel, csak másodosztályú kocsikat továbbító szerelvényekkel, melyek tovább közlekednek Békéscsabára vagy Orosházára. Ennek a két közlekedési módnak egyesítené a pozitív tulajdonságait a tram-train, melynek építése várhatón 2015-2016-ban indul meg, mivel azonban a két város közötti vasútvonal egyvágányú, illetve nincs villamosítva, várhatóan kitérős rendszerben, hibrid tram-train szerelvények közlekednek majd, a városi villamosvonalakon felsővezetékről táplálva, a két város között pedig saját dízeles meghajtással.

A minőségugrás nem kérdés a tram-train beindultával.
Fotó: Beoresz / Wikipédia
A két város polgármestere 2011. március 4-én írta alá a megállapodást, 2012 júniusára pedig elkészültek részletes tanulmánytervek. A hódmezővásárhelyi közgyűlés 2012. június 8-án fogadta el a megvalósíthatósági terveket és hagyta jóvá a városon belül kiépítendő villamos nyomvonalat.

A beruházás tartalmazza a 6 plusz opcionálisan további két, egyenként 30 méteres hibrid szerelvény beszerzését, 3200 méteren vágányfektetést felsővezeték kiépítéssel, valamint Hódmezővásárhely belvárosában 5 megállót, 2 kitérővel, összesen 11-14 milliárd forintból, melynek 100%-a uniós forrás. A tervek szerint csúcsidőben 10, csúcsidőn kívül pedig 20 percenként jár majd a tram-train Hódmezővásárhely belvárosa és a szegedi Széchenyi tér között, leghamarabb 2017-től. A vonatok pedig változatlanul közlekednek majd a Szeged-Hódmezővásárhely-Orosháza-Békéscsaba vonalon.

Más a helyzet a makói vonallal, ugyanis ebben az esetben már nem adott a teljes vasúti pálya a két város között. Szükséges lenne megépíteni a Déli Tisza-hidat, amely nagyjából 15-20 milliárd forintból lenne kivitelezhető. A tervek szerint a híd megépítésekor Újszeged vasútállomás megszűnik, ám új vasúti megállóhely létesül a közelben, valamint Szeged állomás vágányai is átépülnek, mert a vasútvonal már az állomásépület magasságában elkezd rákanyarodni a hídra. A projekt tervezői számoltak az esetleges aradi, temesvári vasúti kapcsolatok visszaépítésével, így a nemzetközi vasúti forgalom is áthaladhatna a hídon. A tervekben szerepel, hogy Szőregen illetve Deszken a vonatok a településen belül haladnának, nem pedig a vasúti pályán. Makón a vágányok végződhetnek az autóbusz-állomásnál, vagy körjáratként továbbhaladhatnak Makó-Újváros vagy Makó-Újvásártér vasúti megállóhelyek felé, ahol a vasúti nyomvonalon térnének vissza Szegedre, döntés még nem született. A projekt leghamarabb 2018-2020-ban indulhat.

Szegedi PESA villamos a makói Széchenyi téren. Grafika: Csüllög Imre
A következő ötlet már nem hivatalos, csak egy gondolat. Ha már kiépül Makóig a tram-train, miért ne ágazhatna le Szőreg után Újszentivánon át Tiszaszigetre is? Kis költségből kijönne a projekt, ám a várható kis kihasználtság miatt nem várható megtérülése. Csak egy jött-ment ötlet volt...

2-es villamos


A 2-es Szeged gerincvonalaként kiemelkedő jelentőséggel bír a város közösségi közlekedésében. Létezik egy terv a vonal tarjáni meghosszabbítására, ám ez a fiók legaljára került, s mivel ez a terv nincs nyilvánosságon, nem tudni, meddig lenne hosszabbítva. Logikus lenne a már létező tarjáni villamosvégállomásba bekötni a vonalat a Budapesti körút József Attila sugárút kereszteződésében, ám lehet, hogy Tarján, Víztorony tér a kiszemelt cél, bár ott nem lenne egyszerű kiépíteni egy hurkot. Az, hogy kihasznált lenne-e az új szakasz, kérdéses. Példa: tegyük fel, hogy az utasok, a tarjáni végállomástól az Anna-kúthoz mennek. Ekkor ugye két lehetőségük van, az első, hogy a 3-as, 3F vagy 4-es villamost választva céljukat 11 perc alatt érik el, míg a második, hogy a 2-essel ugyanezt az utat nagyjából 17 perc alatt.

Innen, a tarjáni végállomásról indulna a 2-es Európa liget helyett.
Fotó: Ovári Péter
A másik terv - amely természetesen a mi agyszüleményünk - a 2-es meghosszabbítására már kicsit érdekesebb: a kocsik Európa liget megállóhely után folytatnák útjukat egészen Sándorfalvára. A 8000 fős település és Szeged között ugyanis sokan utaznak: csak hétköznapokon 6 és 8 óra között 11 busz indul Szegedre. A projekthez nagyjából 14 kilométernyi új villamospálya kiépítésére lenne szükség, továbbá 2-4 új szerelvény beszerzésére, melyek csúcsidőben 20 percenként járhatnának.

3-as villamos


A legtöbb terv a 3-as, illetve a 3F vonal meghosszabbítására létezik. Az első szerint a villamosok egy része nem fordulna le a Fonógyári útra a Bajai útról, hanem tovább haladna a repülőtérig. A projekthez mindössze 1 kilométernyi pályát kéne kiépíteni, új járművek beszerzése nem lenne indokolt. Ez persze csak abban az esetben lenne jó ötlet, ha a repülőtér forgalma jelentősen nőne, igényelve a munkanapokon mindösszesen 8 alkalommal (per irány) induló 64-es busz kiváltását. Erre azonban elenyésző az esély a közeljövőben.

Egy másik terv szerint a Fonógyári úti végállomás után új pályán, a Dorozsmai, majd a Budapesti úton a villamosok elérnék az Auchan, Praktiker illetve Metro áruházakat. Jelenleg ide három autóbusz közlekedik, a 79-es fél óránként a Mars térről (az Auchan után tovább közlekedik a Gumigyárhoz), az Auchan-Szeged járat óránként Tarjánt, Makkosházát illetve Újrókust összekötve az áruházzal, 40 perces fordulóidővel, valamint az Auchan-Kiskundorozsma, szintén óránként Kiskundorozsmára, 19 perces fordulóidővel. A projekthez nagyjából 2 kilométernyi új pálya szükséges, és a jelenlegi járműállomány is talán elég lenne. A kihasználtság már más kérdés, ehhez megvalósíthatósági tanulmány elkészítése javasolt.

Az áruházakig hosszabbított 3F vonal igénybe venné a Postás sporttelepi végállomás vágányait is. A fotó 2002-ben, néhány nappal a vonalszakasz megszűnése előtt készült.
Fotó: Nagy Mihály
Újabb terv, melyben az ELI-hez épülne hosszabbítás. Az ELI várhatóan jövőre kezdi meg működését, mellyel több ezer új munkahelyet teremt az öthalmi területen. Ha kiépülne a hosszabbítás, akár fel is lehetne hagyni az előző tervekkel, hiszen az ELI-hez meghosszabbított 3F vonal érintené a három bevásárlóközpontot is. Ez már egy megfontolandó bővítés, ugyanis az ELI várhatóan komoly utasforgalmat generál majd. A kivitelezéshez körülbelül 2500 méternyi új pálya kiépítése szükséges.

A 3F vonal bővítésének utolsó terve egykor valóság volt: a kiskundorozsmai villamos. A településen 1910-ben merült fel a villamos építésének ötlete, ám csak 40 évvel később, 1950. december 20-ára készült el. A vonal, a mai tervhez hasonlóan a temetői (ma 3F) vonal meghosszabbításaként jött létre. A 7-es vonal egyébként 1977-ben szűnt meg, ekkortól a villamosok csak az Előregyártó telepig közlekedtek. Ma Dorozsmáról hétköznapokon 6 és 8 óra között 19 busz indul a szegedi Honvéd (9) és Mars térre (10). A vonalhoz 5 kilométer pálya megépítése igényelt.

Dorozsma, István utca megállóhely valamikor a 70-es években.
Fotó: Peter Haseldine

4-es villamos


A 4-es vonal ma Szeged második legkihasználtabb villamosvonala. Csúcsidőben 10 percenként közlekednek a 210 fő befogadására alkalmas szerelvények. Az első terv a Napfénypark bevásárlóközpontig hosszabbítaná a vonalat egy óriás hurok segítségével. A Napfénypark 500 méterre található a 4-es Szalámigyár megállójától, ezt az amúgy is rövid távot rövidítené le a módosított vonalvezetés. A vágányok az Aldinál ágaznának ki az eredeti vonalból, majd a Napfénypark parkolóján át érnék el a komplexumot nyugatról határoló - névtelen - utcát, melyen visszafordulnának a Szabadkai úti vágányokhoz. 1000  méter új pálya építése lenne szükséges, épület elbontása nélkül.

Két másik terv szól a 4-es meghosszabbításáról Szentmihály illetve Gyálarét felé, ám ezek már tényleg csak álmok. Mindenesetre nem hangzanak rosszul.

Továbbá létezik egy terv a szabadkai tram-train-re is a hódmezővásárhelyihez hasonló alapon. A vonal megépítése előtt azonban a két ország közti viszonynak kell optimalizálódnia.

Egyéb, a jelenlegi hálózattól független ötletek


A térképen kék színnel jelölt három vonal már tényleg csak arra az esetre van, ha nincs mit fejleszteni, de van miből. Az első szerint a Déli Tisza-híd megépülte után kiépülne a körúti, 6-os villamos, amely a Szeged pályaudvar - Boldogasszony sugárút - Bécsi körút - Moszkvai körút - Londoni körút - Párizsi körút - Berlini körút - Brüsszeli körút - Római körút - Bertalan híd - Temesvári körút - Déli Tisza-híd - Oldal utca - Boldogasszony sugárút - Szeged pályaudvar útvonalon közlekedne, hasonlóan a pesti négyeshatoshoz. A vonalon, ahol szükséges, a villamospályán haladna troli-, és/vagy autóbuszvonal is. A vonal kiépítése rendkívül költséges lenne, hiszen nagyjából 7600 méternyi villamospályát kellene kiépíteni (ebből 1500-2000 hídon), és a nagykörutat faltól-falig átépíteni.

A következő ötlet a mai 72-es busz vonalának egy rövidített változata, amely a Bartók térről indulva az Attila utca - Széchenyi tér - Híd utca - Belvárosi híd - Liszt Ferenc sétány - Fő fasor útvonalon érné el az újszegedi végállomást, amely a víztorony lábánál helyezkedne el. A vonal a Déli Tisza-híd megépülte után létesülne, a Belvárosi hidat gyalogos, kerékpáros illetve villamosforgalomra korlátozva. A hídon egy vágány létesülne, helyet hagyva ezzel a másik két közlekedési formának, a Ligetben pedig a sétány két oldalán, füvesített pályán haladna. A Fő fasoron, a mai parkolósáv helyén kapna helyet a zárt villamospálya, szintén füvesítve. A 72-es (és esetleg a 71-es, 60-as, 60Y járatok) belső végállomása az újszegedi víztoronynál lenne, ahol anno a 2A busz is fordult, így ráhordó szerepet kapnának az új, 5-ös villamosra (az 5-ös troli átszámozást követően 15-ös lenne).

Csüllög Imre elképzelése a Fő fasori villamosra.
Az utolsó terv pedig a Bartók tér és a Lugas utca közötti villamos. Az ötlet nem mai, már korábban is felmerült a lehetőség, hogy a belvárosból (nem feltétlenül a Bartók térről) villamos járjon a Stefánia - Glattfelder Gyula tér - József Attila sugárút (a 3, 3F, 4 vonalán) - Retek utca - Csillag tér útirányon át Tarjánba. A vonal három részre bontható: az első (Stefánia - Glattfelder Gyula tér), ahol nincs közösségi közlekedés, a második (Glattfelder Gyula tér - József Attila sugárút Retek utca sarok), ahol már ki van építve az infrastruktúra, és a harmadik (Retek utca - Csillag tér), ahol autóbuszok közlekednek, s mint tudjuk, a villamos több szempontból előnyösebb a busznál. Az építés költsége nem mondható sem különösebben alacsonynak, sem pedig magasnak. Nagyjából 2000 méternyi új pálya kiépítése lenne szükséges. Azzal azonban számolni kell, hogy ha a vonal megépülne (és persze versenyképes szolgáltatást nyújtana), akkor várható, hogy a 9-es és 19-es trolibuszvonalakon jelentősen esni fog az utasok száma, hiszen, gyorsabb, kényelmesebb, modernebb, tehát számukra kedvezőbb alternatívát nyújtanak nekik az új vonallal. Így a megvalósítás valószínűsége alacsony.

A Stefánián egyébként már közlekedett villamos a 20. században.

Nagyjából így nézne ki a Stefánia és a Glattfelder Gyula tér közötti szakasz.
Grafika: Csüllög Imre

A következő cikkben a szegedi trolibuszhálózat bővítése lesz a téma. :)



5 megjegyzés:

  1. A 2-es villamos végül is hasonlóan kezdte, sokáig csak légből kapott álmodozás volt, aztán egyszer jött a lehetőség, és megvalósult.

    Én amit nagyon reálisan el bírnék képzelni, az a Vásárhely központú tram-train hálózat Szentesre, Orosházára, Makóra a Szegedi mellé. A távolság az pont ideális tram-trainnek, és biztos lenne annyi (kis)városközi forgalom, ami indokolttá tenné. Akár úgy is, hogy csak Vásárhelyen járná végig a tram-train útvonalat, esetleg Szentesen, Orosházán, Makón egy-egy megállót lehetne létesíteni a tram-trainnek, biciklis ráhordással.

    VálaszTörlés
  2. Mondjuk lehetne egy olyan járat, hogy: Orosháza VÁ - Hmhely VÁ - Hmvhely helyi tram-train vonal - Hmvhely Népkert - Szeged Rókus - Szeged 1-es villamos - át az új déli hídon - Makó - Hmvhely VÁ - Hmvhely helyi tram-train vonal (másodszor) - Hmvhely Népkert - Szentes :)

    VálaszTörlés
  3. Nekem ez az újszegedi 5-ös villamos gondolata nagyon tetszik. Sokan is laknak, terjeszkedik is, a Fő fasor ráadásul ennek a városrésznek a tengelye. Ha a ráhordást megfelelően megoldanák, biztosan jó forgalmi adatokkal rendelkezne, mindenképpen megérne így előtte egy kis igényfelmérést, adatgyűjtést. A Ligeten keresztül egy füvesített pálya nagyon is jól mutatna, beolvadna a környezetbe. Eljutottunk a hídhoz és a szegedi oldalhoz: a híd még rendben van, talán egy kétvágányos, plusz közúti járműforgalom által használható pályaszerkezet megoldható lenne, a gépjármű forgalmat nem is kellene kizárni (híd statikai vizsgálata szükséges, illetve komoly felújítás-megerősítés), de utána a szegedi oldal: én legszívesebben bekötném az 1/2-esbe (végállomás: Európa liget vagy a Rókus pu.), de a Széchényi téren különleges kitérő és vágánygeometriára lenne szükség a helygazdálkodás és a lehetőségek miatt. A Mars tér felé biztosan nem vinném, ugyanis ha megvalósul a déli híd, az magával vonja az állomás fejlesztését, egy intermodiális csomópont kialakítását, szóval átköltözne oda a buszpályaudvar. Egy Széchenyi téri végállomást lehetne átgondolni, és úgy kialakítani a vágánykapcsolatokat, hogy esetleg minden második vagy harmadik villamos a pályaudvar, vagy Rókus felé vegye az irányt.

    VálaszTörlés
  4. A körúti villamos: ha a déli híd megépülne, itt biztosan át lehetne vezetni egy villamos vonalat ( a hídon közlekedő nagyvasúti forgalom mellett, azonban ehhez a felsővezetéki kialakítást kellene kitalálni, vagy olyan villamosokat, amik azon a 2-3 km-en tudnának felsővez. nélkül menni, raktározott energiával).
    A Bertalanon biztosan nem vinném át, mert ott mennek a trolik is (9-es a híd alatt be a városba, 10-es a híd után másik útvonalon a városba), gyakorlatilag a hídtól meg van oldva a körúton a gyűrű irányú közlekedés egészen a Mars térig.
    Tehát: az, hogy Újszegeden honnan indulna a villamos, jó kérdés. Lehetne a végállomás egy leendő 5-ös vonalnál a Fő fasor-Körút sarkán, ahol is vágánykapcsolattal akár Újszeged felől az 5-ös nem a Belvárosba, hanem az új híd felé menne, így az Újszegediek közvetlen eljutnának a vasútállomásra kötött pályán. Az új hídon át érintené a vasútállomást, buszpályaudvart, új egyetemi negyedet a Tisza pu. helyén ( intermodális csomópont+egyetemváros??), egy rámpán lefutna az Oldal utcára, és keresztezné az 1-es villamost. Tovább a Bécsi krt.-on pedig mehetne tovább, az hogy itt meddig, megint csak a forgalmi igények és közlekedési számadatok függvénye ( ötlet: a Mars térig, ahol szétválna a 2 vágány, és hurokban megkerülné az üzletsor, templom, anatómiai intézet tömböt).

    VálaszTörlés
  5. Szerintem a 2-es villamost kellene először továbbvinni a körúton, egészen az Etelka sorig.
    Az útvonal mentén elég sűrű a beépítettség, vagyis inkább az utasok potenciális száma nagy.
    Az Etelka sorra épül egy sportcsarnok, valamint egy új uszoda, bőven lenne utazási igény arra.
    Ráadásul hely is van bőven, még akár csak egyvágányú, állomási kitérős rendszer is elképzelhető lenne, persze füvesített pályával.

    VálaszTörlés