Oldalak

2014. március 28., péntek

Hétfőtől busz jár Franciahögyre

Egy hónapig ingyenes tesztbusz méri fel hétfőtől, milyen igény van Franciahögyön és környékén egy buszjáratra. Állandó vonal beindítására nincs pénze a városnak.

Hétfőtől egy hónapig elektromos midibusz közlekedik Franciahögyre – ezt szavazta meg heves vita árán tegnap a közgyűlés városüzemeltetési és fejlesztési bizottsága. Az összecsapásban szóba került némi dózsagáborozás, Kalmár Ferenc városüzemeltetési tanácsnok klónozása és a hagyományos módszer is. Kalmár, a körzet kereszténydemokrata önkormányzati képviselője elmondta: legalább 20 éves igény, hogy Szeged legnagyobb területét, amely nincs ellátva tömegközlekedéssel, bevonják az ellátásba. Itt az alkalom, hogy az igényeket felmérjék a Kossuth Lajos sugárút–Rókusi körút–Csongrádi sugárút–nagykörút határolta területen. Az egy hónapos próbaúthoz az SZKT nem kér plusztámogatást a várostól. Az útvonal kiépített, a forgalomcsillapító szigeteket ehhez nem kell elbontani.


Kalmár Ferenc városüzemeltetési tanácsnok, kereszténydemokrata önkormányzati képviselő a menetrendről azt az újabb tájékoztatást adta, hogy a jármű reggel 7 és este 8 óra között jár, félóránként. Mivel próbajáratról van szó, ennél pontosabb menetrendet nem lehet kiadni. A 28 személyes, részben alacsonypadlós busz útvonala: Tesco parkoló–Körtöltés utca–Makkoserdő sor–Csongrádi sugárút–Nádas utca–Makkoserdő sor–Körtöltés utca–Tesco parkoló. Az érintett környék lakóinak a képviselő a hétvégén szórólapon is eljuttatja az információkat és a járattal kapcsolatos kérdőívet.

A Szegedi Közlekedési Kft.-től azt a tájékoztatást kaptuk a midibuszról, hogy a cseh SKD Trade Kft. gyártja. Tisztán elektromos üzemű, akkumulátoros. 6870 milliméter hosszú, súlya 7200 kiló, 28 utas fér fel rá, ebből 12+2 ülőhelyen. Részben alacsonypadlós, egy kerekes székes utas tud felszállni az egyetlen, rámpával ellátott ajtón. Egy töltéssel 145 kilométert tesz meg. Nem a buszpályázat kapcsán adta kölcsön a gyártó Szegednek, hanem hogy tapasztalatokat gyűjtsön.

Másodközlés a delmagyar.hu cikke alapján.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése