Oldalak

2013. március 12., kedd

10 új CNG buszt venne a Tisza Volán

Akár 8-10 gázüzemű autóbuszt is vásárolhat a Tisza Volán a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium új, 1,6 milliárd forintos pályázatának köszönhetően. A beszerzés amellett, hogy növelné a környezetbarát járművek számát, hosszú távon a társaság kasszájának is jót tenne. Míg a gázolaj esetében jelentős a jövedéki adó mértéke, addig a sűrített földgázként felhasznált hajtóanyag 0 forint jövedéki adóval rendelkezik.

Gázüzemű busz Újszegeden. Ebből a típusból 23 darab közlekedik
Szeged utcáin. A szerző felvétele.
A Tisza Volán Zrt. még nem hozott hivatalos döntést, de vizsgálják annak a lehetőségét, hogy a nemrég kiírt pályázaton a társaság is elinduljon. Szeri István, a Tisza Volán igazgatója elmondta: a kormány a hagyományos és a sűrített földgázzal közlekedő buszok árának különbözetét támogatná. “Egyelőre azt vizsgáljuk, megfelel-e minden szempontnak a társaság, de úgy tűnik, hogy igen. Beruházási döntést azonban még nem hoztunk” – mondta el a Rádió 88-nak a társaság igazgatója.

A Tisza Volán jelenleg 41 gázüzemű autóbuszt üzemeltet, így lehetőségük lenne arra, hogy tovább fejlesszék a járműparkot. “Egy ilyen buszt a töltőállomások hiánya miatt egyelőre még nem lehet távolsági járatként használni, inkább a helyi, az elővárosi, vagy a regionális közlekedés jöhet szóba. Szegeden jövőre lejár a feladatellátási megbízás, és egyelőre nem tudni, milyen feltételeket fog kiírni az önkormányzat a következő 8-10 éves időszakra. Mivel ez bizonytalan, így valószínűleg az elővárosi, vagy a regionális flottát bővítjük majd, ha a társaság úgy dönt, pályázik” - zárta szavait Szeri István.

Másodközlés a SzegedCafe.hu cikke alapján.